Op maandagochtend hadden we superveel te vertellen aan elkaar, want we hadden onze vriendjes een weekje moeten missen.

We kwamen aan de hand van het verhaal ‘Zwijn wilt schoon zijn’ te weten waarover we deze week zouden werken. Hij en Bok wilden het mooist zijn en maakten elkaars stukje natuur heel erg vuil met aval. Maar ze leerden daardoor dat het niet gezond was voor de natuur… Wat is afval? Waar hoort het afval? Wat gebeurt er met de natuur als wij het afval niet sorteren? Op al deze vragen vonden we samen met Zwijn en met Bok een antwoord.

We gingen op het schooldomein op zoek naar afval en gooiden dit weg in de grote container. Daarna wasten we heel flink onze handjes, want afval is vuil. In de knutselhoek gingen we aan de slag met afval om een zot afvalmannetje te maken, naar onze eigen fantasie. Let wel dit afval werd proper gemaakt, voordat we ermee aan de slag gingen!

We speelden natuurlijk ook verschillende spelletjes in het thema. We moesten samen de wereld redden van de afval, maar dat moest snel gaan, daar de wereld ook kon beginnen huilen van het afval. Wie wint het spelletje? De opruimende kleuters of het vuile afval? We leerden afval splitsen: alle bananenschillen bij elkaar en alle blikken bij elkaar. Op de Chromebook konden we ook afval sorteren en in de boekenhoek konden we een QR-code scannen en op de tablet naar 4 verschillende verhaaltjes over afval kijken

We hadden ook nog een jarige kapoen in de klas: Ciona werd op maandag 6 jaar en koos om deze als een roze lieveheersbeestje te vieren.