Blog Image

Derde kleuter - De Kleine Boomgaard

Een beetje uitleg over deze blog

Op de website ( basisschoolkuurne.be) kan je alles vinden omtrent De Boomgaardschool te Kuurne.
Per klasje hebben wij echter ook onze eigen blog waar we allerhande nieuwtjes en weetjes zullen posten die we aan de buitenwereld te vertellen hebben.
Kom hier alvast af en toe eens een kijkje nemen om zo op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt in de 3e kleuterklas.

Project 1: Griezelfeest! En een kennismaking met de bib!

Uncategorized Posted on 17 oktober 2024 17:40

Maandagochtend had juf Jana een hele mooie heksenhoed gevonden. Ze was er heel erg fier op en vertelde erover. Ze deed hem aan en vond het in het begin heel erg leuk… Maar plots was ze verdrietig, ze wou iets meer doen met deze heksenhoed. Onze juf en meester Jos hielpen nadenken: dragen in de klas of op de speelplaats… Maar dat was niet goed. Ze wou dansen op muziek en ze had graag gehad dat iedereen zich verkleedde…

Gelukkig konden de kleuters ook goed mee nadenken en kwamen we uit op een Halloween feestje. Oké, we weten wat we willen! Maar hoe beginnen we hieraan? Wat moeten we allemaal doen om een feestje te organiseren? Wat hebben we allemaal nodig? Zo kwamen we op verkleedkledij en personages, muziek, versiering, hapjes en drankjes en …. uitnodigingen! En daar gingen de oudste kleuters mee aan de slag: 3 grote affiches worden in groepjes gemaakt, zij kiezen wat er op moet en waar het moet komen. Gaan ze de letters tekenen en schilderen of stempelen ze deze… Deze beslissingen werden per groep genomen. Het enige wat onze juf deed, was tekenen wat ze wilden en op welke plaats van de affiche… Benieuwd? Kom dan zeker volgende week vrijdag naar ons forum.

En op dinsdag gingen we ook voor de eerste keer naar de bib. Daar leerden we via een spel, waar we welke boeken kunnen vinden. We kunnen kijken naar de kleine tekening in de rechterbovenhoek en zo weten we waar het ongeveer zal over gaan: toveren, huisdieren, de ruimte, griezelen…! We kozen daarna allemaal een boekje om onze boekenhoek te verrijken. En voordat we terug naar onze klas gingen, werden we nog getrakteerd op een supermooi verhaaltje. Oja, natuurlijk gaan wij nog een aantal keer terug met de klas, maar ook met mama en papa zijn de kapoenen zeker welkom in de bib!



Bezoek aan de dierenarts…

Foto's Posted on 17 oktober 2024 17:39

Bij de dierenarts was een beer op bezoek en die moest bevallen. Wij hadden het geluk dat we de dierenarts mochten assisteren bij de bevalling. Na de bevalling, kregen we nog allemaal een snoepje… Dat natuurlijk om de bevalling te vieren. Het was een superleuk en heel leerrijke uitstap. Dank je wel, dierenarts Karin!



Ezelsfeesten en nog even onze huisdiertjes

Foto's, Mededelingen Posted on 10 oktober 2024 18:38

Vorige week vrijdag hadden de juffen een verrassing: we mochten naar de kermis en konden enkele ritjes op de draaimolen. Dat was natuurlijk heel erg leuk! En door de Ezelsfeesten hadden we een verlengd weekend en begonnen we pas dinsdag aan onze schoolweek.

Deze week bekeken we nog een tweetal diertjes van dichterbij. De vis en de vogel (papegaai). Bij hen kwamen we te weten dat de baby’s niet uit de buik kwamen, maar dat de mama eerst een eitje legt en dat de baby hier nog even verder in moet groeien, vooraleer deze geboren wordt.

In de knutselhoek konden we dan ook visje maken. Hier gebruikten we de technieken: plooien, knippen, plakken en tekenen. De juf moest ons wel een beetje helpen, want het correct plooien was niet altijd even gemakkelijk. In de taalhoek leerden we lettergrepen klappen en we mochten op het grote ganzenbord zoveel mogelijk woordenschatkaartjes proberen te verzamelen.

Donderdagnamiddag gingen we op uitstap naar de dierenarts. Want heel veel vragen, die we in de sprokkelweek noteerden, kan de dierenarts beantwoorden. Om onze huisdiertjesweken af te sluiten, bekijken we nog eens onze vragen en proberen we er samen de antwoorden op te geven. Konden we alles nu beantwoorden? De foto’s van het bezoek zullen later op de blog geplaatst worden…

Volgende week starten we met alle kleuters een eerste kleuterproject!



Welke dieren zijn er allemaal huisdieren?

Foto's, Mededelingen Posted on 3 oktober 2024 17:00

Deze week begonnen we met de vraag: ‘welke dieren zijn er eigenlijk allemaal huisdieren?’. Want vorige week werd tijdens de sprokkelweek duidelijk dat sommigen het nog niet zo goed wisten. We dachten hier eerst samen over na en bekeken daarna nog een filmpje waarbij duidelijk uitgelegd werd aan welke criteria een dier moet voldoen om als ‘huisdier’ te worden bestempeld.

We bekeken ook al enkele dieren van dichterbij, nl. de hond, de poes of de kat en het konijn. We kwamen te weten wat ze leuk vinden, wat ze graag eten, wat ze doen als ze zich bang of bedreigd voelen en wat wij moeten doen om ze goed te verzorgen. Ook kwamen we te weten dat hun baby uit de buik komt en niet uit een eitje.

In de knutselhoek mochten we ons lievelingsdiertje schilderen, in de kleuren die wij graag zien. Voor sommigen was de vormgeving nog wat moeilijk. Gelukkig had de juf ook van de meeste huisdiertjes ook een stappenplannetje mee, waarbij ze stap voor stap zien hoe ze een diertje kunnen tekenen. Hiermee konden we na het schilderen ook nog werken met stiften, kleurpotloden en wasco’s.

We leerden de dieren bij hun naam ook beter kennen en leerden ook hoe hun baby wordt genoemd. In de taalhoek maakten we kennis met de letterstempels. We gingen op zoek naar de letters van het gekozen diertje en mochten deze nastempelen. Belangrijk is dat we de blauwe bol op de stempel naar onze buik richten, anders staat de letter op zijn kop.

We maakten ook voor de honden een leiband met schakels. Hoelang de leiband moest zijn, konden we zien aan het kaartje aan zijn halsband, want daar stond het aantal op in stipjes. Ook mochten we de honden op verschillende plaatsen bij het hondenhok plaatsen. Dit lukte bij de meesten al heel goed. Enkel links en rechts is nog moeilijk, daar zullen we zeker nog op oefenen!

Op donderdag hadden al een nieuwe letterdag, hierbij stond de ‘K’ van konijn deze keer centraal! We luisterden ook naar het verhaal ‘SSSt, Streepje slaapt’, met onze eerste aangeleerde letter ‘S’. Dit verhaaltje kunnen we nu ook in de boekenhoek zelf naspelen met de attributen die in het verhaal voorkomen.

Geniet van het verlengde weekend, want door de Kuurnse ezelsfeesten is er op maandag geen klas!

Tot dinsdag, want dan gaan we nog enkele huisdiertjes van dichterbij bekijken.