We begonnen dit thema met een brainstorm: ‘wat weten we al over onze huisdiertjes?’ Maar we kwamen eigenlijk al snel tot de conclusie dat we niet altijd weten of een dier een huisdier is of niet. Enkele kleuters dachten zelfs aan olifanten, krokodillen, koeien, … Maar als de juf toen vroeg of dit diertje in hun huisje (of tuintje) zou mogen wonen, zeiden ze al snel van niet. We konden ook al enkele dingen opsommen dat we nodig hebben voor de huisdiertjes: een eetbakje, een riempje, een viskom, een kooi,… Maar toch wisten we nog niet zo veel van onze lievelingen. Daarom gaan we er deze week en volgende week nog wat verder op in.

In de knutselhoek mochten we dinsdag ons lievelingshuisdiertje schilderen. Sommigen vonden dit niet zo eenvoudig, ook al konden ze kijken naar fotomateriaal en prentjes. Enkelen hadden ook een foto mee van hun huisdiertje en mochten hierover vertellen aan de anderen. Ze waren trots en je zag de liefde voor hun diertje in de ogen.

De nieuwe woordjes leerden we kennen via de woordenmuur. In onze huishoek kwamen al 3 huisdiertjes erbij: de hond, de poes en de vogel. Ze hebben een mandje of een kooitje, er liggen speeltjes voor de hond en voor de poes, er staat een eet- en drinkbakje. Als de kleuters op stap gaan met de hond, moet hij aan de leiband en de poes moet in de reismand. En met de hond konden ze ook naar de hondenschool.

We stelden deze week al enkele vragen aan de hond en aan de kat: Wat eten ze graag? Wat doen ze graag? Hoe noemen we de mama, de papa en het kindje? Hoe wordt het diertje geboren? … En zo leren we hen een beetje beter kennen.

We hadden in het afgelopen weekend ook nog een jarige kapoen. Ruhne werd 6 en koos ervoor om een draakje op zijn gezicht te laten grimeren.

Tot volgende week!